Nuffnang Ads

Wednesday, March 13, 2013

Cara Membetulkan Tarikh dan Masa Dalam Blog

"Ek eleh.. Poyo je kau ni Sue.. Sume orang tau la nak tukar tarikh n masa dalam blog camne.  Takde faedahnyer kau wat entry ni.." Kan.. tol tak? Mesti ade yang cakap camtu.. huhu..

Takpe. Entry ni Sue buat untuk blogger baru macam Sue ni.. Eh, blogger ke?? Baru ke?? Ape2 je lah. hehe..  Ekceli Sue baru prasan blog Sue ade problem tang mase dan tarikh.. lewat sehari.. Ape kes?

So, setelah Sue godek2 n punggah abes function2 n setting dalam blog ni, Sue akhirnya jumpe cara yang betul untuk tukar balik masa Blog ni. Rupe2nye sebelum ni mase untuk blog Sue ade lah lewat 8 jam ase nyer.. Sebab die tulis kat format jam tu (GMT -8.00).. Isk2.. Patut la blog Sue ni Out to Date.. tol tak.. (ceh. alasan)..

Ok. disini Sue nak ajar cara2 nya.  Ni untuk bacaan dan panduan Blogger2 di Malaysia je la ye.. (cait, perasan ade blogger luar negara nak bace blog kau)

First..

pegi kat home blogger cam bawah ni, pilih "Setting"


selepas tu, pilih Language and Formatting macam bawah ni.


Last sekali, pilih dekat Formatting Time Zone tu, (GMT +08:00) Kuala Lumpur.
Kat sini lah sebenarnyer silap Sue sebelum ni.. Sue buat (GMT -08:00).. mmg ler lambat. hehe..


Selepas tu, leh la save setting tu.. Lau tak save, baik tak yah tukar setting kan??  Ok.. Selamat maju jaya dalam menukar Setting Time blog memasing.. Harap entry kali ni dapat menolong sedikit sebanyak blogger baru yang baru nak mengenali blog ni.. =)

23 comments:

  1. tq sue :) amat berhasil.. pening jugak nak setting yg layout baru -.- naseb jmpe blog awak.. sudi2 lah ye dtg blog sye ..skali lagi thanks... :D

    ReplyDelete
  2. Thanks yah.. Penat mencari jalan nak betulkan tarikh.. Hehe.. :D

    ReplyDelete
  3. u r welcome.. :)
    follow blog Sue yek.. heheh..

    ReplyDelete
  4. mujur ade tutorial nie..hehe..Thanx a lot.. :)

    ReplyDelete
  5. thank you!pening pasal apa tarihk jadi lain,selesai masalah :)

    ReplyDelete
  6. tnkiu2..dah berjaya wat..
    follow my blog here hihi
    cikzhianaeunos.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. thank ue sue.lyea pun da prob yg sma sbnarnya..blogger baru la ktakan..ehehh..
    http://cikalyea.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. thanks ..berjaya dah..
    http://jomsihatmacamrina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. tq...atass information nie.....
    sngat brguna...:D

    ReplyDelete
  10. trima kasih.. sgat2 membantu.. sudi la dtg ke blog saya yer ciksuhaini.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum,,. tak selesa bila hari dan tarikh post tu tak betul... hehe terima kasih yea... berhasil

    ReplyDelete
  12. terimakasih atas tutorial tu :)
    singgahh http://ijahoney.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Baru jumpa tapi nak setting dulu waktu dah cepat 8 jam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok,dah setting.terima kasih..nak belanja minum tak tau tempat..kalau tidak jam tadi pukul 7 ptg, padahal baru je jam11 pg.perkongsian yang bermanfaat..TQ

      Delete
  14. yeahhh..thankss...so x de lah post hari ni tapi tarikh semalam..hadoi...hikhok.....sgt membantu...
    follow me
    http://tulisanmanusiauntukmanusia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Tq hakak adoiii patutla pelik . Sy update malam, eh ttibe publish pagi wadehek . Seriously thanks .

    ReplyDelete

mY dEaR fOlLoWeRs.. LoVe U oLLs.. =)